Meaning of Friend?


For about 18 years in my life, I've a lot of friends. 
But there I want to share, not all your friends are your best friend.
For me, there are many types of friends in friendship. Friend for benefit, 
friend when you're happy, friend when you're sad, friend that always stick
with you no matter what, friends that will cry with you, friends that will 
forget you when they've see someone else, friend that will back you up and 
etc. Yes, I do have those friends  haha! 

*this is what they called 'true friends'*

Being betrayed by your friend? Hurt right? Believe me, I've been
in that place before. Seriously after I've been betrayed, it's very
hard for me to trust others. It's not like you can forget all those 
hurt feeling and find another friend. It's not! You know what, you
trusted them with your life but in the end they hurt you. I took
a lot of times to recover from that, but don't get it all wrong.
 I'm not hate them, because I know they've been in my life for
a lessons. And with this shit things, I am right now which
is more mature to go through things in my life. 



True friend it's not like how long you've been know them, but sometimes  and 
only sometimes it is. I have one friend and I knew her when we were 7 y/o.
Tik tok tik tok,and it have been 12 years! Although for the last 6 years, we're
not close as much we're closed when we were in primary school because 
we've been separated because of our studying but you know you do have
them in your heart and you know it will always stays in there. Have you ever
felt that kind of fear when you want to share your problems with your
best friends that doing things together but you can't because you're afraid
that they don't understand what you actually felt,but with them that you're
not so close anymore, you feel lightly to share your problems without
being depressed about what they'll thinking and respond because you know
even though you're not that close but you do know they will
understand you no matter what,and that's called true friend. 

*this is what I meant*

A good friend will ask you what's your problem when they saw
you moody or you don't act happily as always. And they will go 
after you said to them that you're alright. Yes, they are good friend
because they cared about you but true friend will ask your problems
even though in that time you're smiling because they know it's not you 
smile because you just wear it to cover it up but at last, they can smell
you that you're just act that you're fine but actually you're not.
When that things happen, it's the best feeling ever.

*dear friend, do see my 'smile' okee :') *

I love my friends! Maybe I don't said that to them because to
me saying is nothing, action is everything. Maybe some of them
see me that I'm not actually care about them, but they don't know
how much I knew them. Friends is important because they are the
one that be our 'colour' in our life after our family. 
FRIENDS :)





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

8 Lambang Cinta Dunia

Assalamualaikum ...

Untuk post kali ni aku nak kongsi pasal tempat2 lambang cinta dunia.
haaa , lepas ni siapa2 yang nak pergi jalan2 ke honeymoon ke boleh la
korang semua singgah tempat ni .lagi2 boleh dapat pengalaman kan ,
bak kata pepatah la senang cerita . 'luas perjalanan banyak pengalaman' .
ehh ,yekee ? macam salah jehh ,kata hentam kan ,hehe .haa ,apa2 jelah ,
tak berapa penting pun, muqadimah lebih2 je tuhh ,haha . 

Jabal Rahmah ( Arab Saudi)

cantik kan tempat ni :) seperti yg korang taw, Jabal Rahmah satu2nya bukit yang 
 ada kat Arafah. Jabal bermaksud 'bukit' manakala Rahmah bermaksud 'kasih syg'
dan Arafah pula 'mengenal'. Arafah selalu jadi sebutan sebab disini berlakunya 
peristiwa dalam sejarah permulaan tamadun manusia pertemuan pertama manusia
iaitu Adam dan Hawa setelah diturunkan dari Syurga :) Jabal Rahmah menjadi 
tempat wajib yg dikunjung oleh kita umat Islam yang menunaikan haji tok kenang 
perjuangan n pengorbanan Adam untuk mencari pasangan hidupnya,Hawa. 

Paris (Perancis)

aku tengok gamba eiffel tower tros teringat dekat sorang membe aku yg memng
nak sangat pergi ke paghihh ni ,haha ! Paris bukan PARIS HILTON diberi 
gelaran la ville Lumiere ( bandar berlampu/bercahaya ) adalah destinasi utama
pelancong dunia. Unik Paris ni kann tiap2 malam  Paris akan 'bermandikan' cahaya
lampu yg terang benderang tapi lek jehh tak sakit pon mata korang tuhh,haha .
Ramai org gelar Paris ni Kota Cinta .korang pelik arkk ?aku pun awal2 pelik
gak tapi baru tawu sebab Eiffel Tower yang dibina tuhh lambang cinta rakyat
dekat negara dorang . kita apa ehh ? KLCC mungkin,haha . Untuk pengetahuan
korang jugak menara Eiffel Tower bangunan yang tertinggi dekat Perancis 
digelar 'menara besi' sebab hampir binaan Eiffel Tower semua dari besi,takda
batu-bata pun . So , amacam ? nak honeymooan dekat sini ?hehe

Taj Mahal ( India )

korang penah dengar cerita pasal Taj Mahal ? tak penah ehh ?takpe, mai
sini ceq habaq mai naa . Taj Mahal yg terletak dekat Sungai Jumna hampir2
dengan Agra adalah makam yg dibina oleh Maharaja Shah Jahan macam
monumen peringatan laa untuk isterinya yg ketiga n paling dicintai Mumtaz. 
Bangunan ini dibina atas dasar cinta pada tahun 1632 dan siap pada 1648. 
Pada 1631, Maharaja Shah Jahan dilanda kesedihan sebab Mumtaz meninggal
demi melahirkan anak ke-14 mereka ! Sejak itu, Taj Mahal menjadi saksi cinta
dorang sampai harini berjuta2 pasangan bercinta menziarahi Taj Mahal untuk
menyelami rasa cinta <3 

Rumah Juliet ( Italy )

haa, korang pernah tengok tak cerita Romeo n Juliet yang Leonardo 
Dicaprio berlakon tuhh? best kan !!hehe .kalau korang nak tahu lebih mendalam
love story yang tragis ni ,korang kenelah  pergi kat sini :)  untuk pengetahun 
korang rumah Juliet dah ada sejak kurun ke-12  dan merupakan peninggalan
berharga. Dalam bahagian rumah ni ada tempat tidur n ruang bersolek .Antara
tarikan rumah ni kan balkoni dia nih seolah2 Juliet menunggu kedatangan Romeo
dan tembok rumah Juliet ada ratusan surat cinta luahan setiap hati pengunjung 
yang berkunjung ke rumah Juliet ni .syok kan ? haa , ni lagi satu .even kisah Romeo
n Juliet ni rekaan William Shakespeare, tapi ramai yang anggap kisah cinta dorang
cam setia laa .setia la sgt , Juliet mati Romeo bunuh diri . alaa2 macam 'I jump you jump'
hakhak :D tapi satu2 nya aku suka tuh letak surat cinta tu la.kalo aku gy aku pon
nak letak jugak .hohoho :p

Venice ( Italy )

Venice terletak di utara Itali .untuk pengetahuan korang jugak Venice jugak 
dikenali 'La Dominante', 'Serenissima', 'Bandar Raya Air', 'Bandar Raya 
Jambatan' n 'Bandar Raya Bercahaya'. Venice tediri 117 pulau2 kecik n 150
buah terusan. So , penduduk2 yg nak sebarang terusan2 ni kene lalu ikut 
jambatan. Antara satu tarikan Venice ni ialah bangunan2 klasik. alaa,mcm dekat
Malaysia A Famosa semua tu laa. Bandar2 yg terapung atas air jugak sering
digambarkan lambang agung cinta. Selain keindahan senibina bangunan yg ada
dekat situ, suasana bandar yang aman jugak jadi tarikan untuk pasangan 
berbulan madu . Tengok gambar pun rasa best jehh kan? tiba2 teringin pulak
nak pergi sana ,hahaha :3

Hawaii ( US )

siapa suka tengok Hawaii-five-o ?? haa ,kita tak se-geng .hehehe.
aku teringin nak tengok tapi slack cite tuhh dekat Astro jehh ,so
kissing goodbye je laa.huhuhu. Hawaii adalah salah sebuah negeri yang
membentuk Amerika Syarikat. Negeri ni terdiri drpd kepulauan Hawaii
yg merangkumi 2400km gugusan kepulauan n gunung berapi. Kalau 
korang tengok, Hawaii ni antara tempat best n romantik u... Dari pantai
yang bersih, pemandangan matahari terbenam yg cantik, gunung-ganang,
n bunga2 yg tumbuh meliar menjadi salh satu tempat pelancongan yang sering
dikunjungi. Pasangan  yg baru berkahwin mesti syok gila pergi dekat sini.
ehh ,tak semestinya pasangan berkahwin jee,family pun boleh pergi kann :)

Love Lock ( Korea Selatan )

Love Lock di ada dekat Seoul Tower di Korea Selatan .kalau korang
pergi dekat sini, banyak mangga yg terpasang sepanjang pagar dkt kaki
pergunungan ni..  Tradisi ni dipopularkan pada 1990-an n banyak giloss
pasangan kekasih tulis nama dorang  n kunci mangga tuh then kunci tuh
dibuang jauh2 . Menurut kepercayaan dorang tradisi ni dibuat agar cinta
dorang kekal abadi .tapi ingat kita umat Islam jgn pulak caye .kalu nak pergi
pun just untuk seronok2 jee :)  eh eh , Love Lock ni bukan ada dekat Korea
jehh tau, dekat Paris pon adee dekat jambatan Pont des Arts. 

Love Park ( US )

Love Park atau Taman Cinta terletak dekat kota Philadelphia, US . Love Park
dibangunkan pada 1965 n dirasmikan pada 1967. Apa yg menarik kat tempat 
ni kann, ada tulisan besar warna merah tulis LOVE nampak arkk gambar 
kat atas tuhh ?aduhh,kalo xnampak korang buta warna kot,hehe .gurau2 :)
so , setiap kali pasangan yg bercintan cintun ni mesti akan tangkap gambar dorang
bawah tulisan tuhh . ehh ,lagi satu benda menarik dekat sini bukan jehh perkataan
LOVE tu je taw , tapi ada jugak air pancut atau dikenali dengan nama glamoroussnye
'The Love Fountain' yang berubah2 warna iaitu pink,biru,hijau dan merah .
woww ! mesti lawa gila lagi2 bila malam2 :)

So ,korang nak pergi yang mana satuu ? Semestinya lah kita umat Islam wajibkan 
pergi yang first tuhh :) selain tuhh nak gy mana ?? kalau aku Hawaii kott.hehe :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')