Meaning of Friend?


For about 18 years in my life, I've a lot of friends. 
But there I want to share, not all your friends are your best friend.
For me, there are many types of friends in friendship. Friend for benefit, 
friend when you're happy, friend when you're sad, friend that always stick
with you no matter what, friends that will cry with you, friends that will 
forget you when they've see someone else, friend that will back you up and 
etc. Yes, I do have those friends  haha! 

*this is what they called 'true friends'*

Being betrayed by your friend? Hurt right? Believe me, I've been
in that place before. Seriously after I've been betrayed, it's very
hard for me to trust others. It's not like you can forget all those 
hurt feeling and find another friend. It's not! You know what, you
trusted them with your life but in the end they hurt you. I took
a lot of times to recover from that, but don't get it all wrong.
 I'm not hate them, because I know they've been in my life for
a lessons. And with this shit things, I am right now which
is more mature to go through things in my life. 



True friend it's not like how long you've been know them, but sometimes  and 
only sometimes it is. I have one friend and I knew her when we were 7 y/o.
Tik tok tik tok,and it have been 12 years! Although for the last 6 years, we're
not close as much we're closed when we were in primary school because 
we've been separated because of our studying but you know you do have
them in your heart and you know it will always stays in there. Have you ever
felt that kind of fear when you want to share your problems with your
best friends that doing things together but you can't because you're afraid
that they don't understand what you actually felt,but with them that you're
not so close anymore, you feel lightly to share your problems without
being depressed about what they'll thinking and respond because you know
even though you're not that close but you do know they will
understand you no matter what,and that's called true friend. 

*this is what I meant*

A good friend will ask you what's your problem when they saw
you moody or you don't act happily as always. And they will go 
after you said to them that you're alright. Yes, they are good friend
because they cared about you but true friend will ask your problems
even though in that time you're smiling because they know it's not you 
smile because you just wear it to cover it up but at last, they can smell
you that you're just act that you're fine but actually you're not.
When that things happen, it's the best feeling ever.

*dear friend, do see my 'smile' okee :') *

I love my friends! Maybe I don't said that to them because to
me saying is nothing, action is everything. Maybe some of them
see me that I'm not actually care about them, but they don't know
how much I knew them. Friends is important because they are the
one that be our 'colour' in our life after our family. 
FRIENDS :)





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

8 Lambang Cinta Dunia

Assalamualaikum ...

Untuk post kali ni aku nak kongsi pasal tempat2 lambang cinta dunia.
haaa , lepas ni siapa2 yang nak pergi jalan2 ke honeymoon ke boleh la
korang semua singgah tempat ni .lagi2 boleh dapat pengalaman kan ,
bak kata pepatah la senang cerita . 'luas perjalanan banyak pengalaman' .
ehh ,yekee ? macam salah jehh ,kata hentam kan ,hehe .haa ,apa2 jelah ,
tak berapa penting pun, muqadimah lebih2 je tuhh ,haha . 

Jabal Rahmah ( Arab Saudi)

cantik kan tempat ni :) seperti yg korang taw, Jabal Rahmah satu2nya bukit yang 
 ada kat Arafah. Jabal bermaksud 'bukit' manakala Rahmah bermaksud 'kasih syg'
dan Arafah pula 'mengenal'. Arafah selalu jadi sebutan sebab disini berlakunya 
peristiwa dalam sejarah permulaan tamadun manusia pertemuan pertama manusia
iaitu Adam dan Hawa setelah diturunkan dari Syurga :) Jabal Rahmah menjadi 
tempat wajib yg dikunjung oleh kita umat Islam yang menunaikan haji tok kenang 
perjuangan n pengorbanan Adam untuk mencari pasangan hidupnya,Hawa. 

Paris (Perancis)

aku tengok gamba eiffel tower tros teringat dekat sorang membe aku yg memng
nak sangat pergi ke paghihh ni ,haha ! Paris bukan PARIS HILTON diberi 
gelaran la ville Lumiere ( bandar berlampu/bercahaya ) adalah destinasi utama
pelancong dunia. Unik Paris ni kann tiap2 malam  Paris akan 'bermandikan' cahaya
lampu yg terang benderang tapi lek jehh tak sakit pon mata korang tuhh,haha .
Ramai org gelar Paris ni Kota Cinta .korang pelik arkk ?aku pun awal2 pelik
gak tapi baru tawu sebab Eiffel Tower yang dibina tuhh lambang cinta rakyat
dekat negara dorang . kita apa ehh ? KLCC mungkin,haha . Untuk pengetahuan
korang jugak menara Eiffel Tower bangunan yang tertinggi dekat Perancis 
digelar 'menara besi' sebab hampir binaan Eiffel Tower semua dari besi,takda
batu-bata pun . So , amacam ? nak honeymooan dekat sini ?hehe

Taj Mahal ( India )

korang penah dengar cerita pasal Taj Mahal ? tak penah ehh ?takpe, mai
sini ceq habaq mai naa . Taj Mahal yg terletak dekat Sungai Jumna hampir2
dengan Agra adalah makam yg dibina oleh Maharaja Shah Jahan macam
monumen peringatan laa untuk isterinya yg ketiga n paling dicintai Mumtaz. 
Bangunan ini dibina atas dasar cinta pada tahun 1632 dan siap pada 1648. 
Pada 1631, Maharaja Shah Jahan dilanda kesedihan sebab Mumtaz meninggal
demi melahirkan anak ke-14 mereka ! Sejak itu, Taj Mahal menjadi saksi cinta
dorang sampai harini berjuta2 pasangan bercinta menziarahi Taj Mahal untuk
menyelami rasa cinta <3 

Rumah Juliet ( Italy )

haa, korang pernah tengok tak cerita Romeo n Juliet yang Leonardo 
Dicaprio berlakon tuhh? best kan !!hehe .kalau korang nak tahu lebih mendalam
love story yang tragis ni ,korang kenelah  pergi kat sini :)  untuk pengetahun 
korang rumah Juliet dah ada sejak kurun ke-12  dan merupakan peninggalan
berharga. Dalam bahagian rumah ni ada tempat tidur n ruang bersolek .Antara
tarikan rumah ni kan balkoni dia nih seolah2 Juliet menunggu kedatangan Romeo
dan tembok rumah Juliet ada ratusan surat cinta luahan setiap hati pengunjung 
yang berkunjung ke rumah Juliet ni .syok kan ? haa , ni lagi satu .even kisah Romeo
n Juliet ni rekaan William Shakespeare, tapi ramai yang anggap kisah cinta dorang
cam setia laa .setia la sgt , Juliet mati Romeo bunuh diri . alaa2 macam 'I jump you jump'
hakhak :D tapi satu2 nya aku suka tuh letak surat cinta tu la.kalo aku gy aku pon
nak letak jugak .hohoho :p

Venice ( Italy )

Venice terletak di utara Itali .untuk pengetahuan korang jugak Venice jugak 
dikenali 'La Dominante', 'Serenissima', 'Bandar Raya Air', 'Bandar Raya 
Jambatan' n 'Bandar Raya Bercahaya'. Venice tediri 117 pulau2 kecik n 150
buah terusan. So , penduduk2 yg nak sebarang terusan2 ni kene lalu ikut 
jambatan. Antara satu tarikan Venice ni ialah bangunan2 klasik. alaa,mcm dekat
Malaysia A Famosa semua tu laa. Bandar2 yg terapung atas air jugak sering
digambarkan lambang agung cinta. Selain keindahan senibina bangunan yg ada
dekat situ, suasana bandar yang aman jugak jadi tarikan untuk pasangan 
berbulan madu . Tengok gambar pun rasa best jehh kan? tiba2 teringin pulak
nak pergi sana ,hahaha :3

Hawaii ( US )

siapa suka tengok Hawaii-five-o ?? haa ,kita tak se-geng .hehehe.
aku teringin nak tengok tapi slack cite tuhh dekat Astro jehh ,so
kissing goodbye je laa.huhuhu. Hawaii adalah salah sebuah negeri yang
membentuk Amerika Syarikat. Negeri ni terdiri drpd kepulauan Hawaii
yg merangkumi 2400km gugusan kepulauan n gunung berapi. Kalau 
korang tengok, Hawaii ni antara tempat best n romantik u... Dari pantai
yang bersih, pemandangan matahari terbenam yg cantik, gunung-ganang,
n bunga2 yg tumbuh meliar menjadi salh satu tempat pelancongan yang sering
dikunjungi. Pasangan  yg baru berkahwin mesti syok gila pergi dekat sini.
ehh ,tak semestinya pasangan berkahwin jee,family pun boleh pergi kann :)

Love Lock ( Korea Selatan )

Love Lock di ada dekat Seoul Tower di Korea Selatan .kalau korang
pergi dekat sini, banyak mangga yg terpasang sepanjang pagar dkt kaki
pergunungan ni..  Tradisi ni dipopularkan pada 1990-an n banyak giloss
pasangan kekasih tulis nama dorang  n kunci mangga tuh then kunci tuh
dibuang jauh2 . Menurut kepercayaan dorang tradisi ni dibuat agar cinta
dorang kekal abadi .tapi ingat kita umat Islam jgn pulak caye .kalu nak pergi
pun just untuk seronok2 jee :)  eh eh , Love Lock ni bukan ada dekat Korea
jehh tau, dekat Paris pon adee dekat jambatan Pont des Arts. 

Love Park ( US )

Love Park atau Taman Cinta terletak dekat kota Philadelphia, US . Love Park
dibangunkan pada 1965 n dirasmikan pada 1967. Apa yg menarik kat tempat 
ni kann, ada tulisan besar warna merah tulis LOVE nampak arkk gambar 
kat atas tuhh ?aduhh,kalo xnampak korang buta warna kot,hehe .gurau2 :)
so , setiap kali pasangan yg bercintan cintun ni mesti akan tangkap gambar dorang
bawah tulisan tuhh . ehh ,lagi satu benda menarik dekat sini bukan jehh perkataan
LOVE tu je taw , tapi ada jugak air pancut atau dikenali dengan nama glamoroussnye
'The Love Fountain' yang berubah2 warna iaitu pink,biru,hijau dan merah .
woww ! mesti lawa gila lagi2 bila malam2 :)

So ,korang nak pergi yang mana satuu ? Semestinya lah kita umat Islam wajibkan 
pergi yang first tuhh :) selain tuhh nak gy mana ?? kalau aku Hawaii kott.hehe :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Fan of Harry Potter

Assalamualaikum ...

Post kali ni aku nak buat statement yg aku peminat tegar movie series
Harry Potter and the Sorcerer's Stone sampailah Harry Potter and the
Deathly Hallows Part 2 .ramai cakap dekat aku mcm 'Harry Potter cite
dia dah habis laa,banyak lagi cite best nanti' .Memang banyak cite best lagi2
aku ni kan #kakimovie ,hehe .tapi aku tak tahu kenapa aku dengar jeh orang 
cakap perkataan Harry Potter,  Daniel Radcliffe , Rupert Grint and Emma Watson
mesti adrenaline aku naik .haa , budak yang ambil biologi tahu la kan . Pada 
pengetahuan aku la mengikut sorang kawan aku ni cakap dekat aku adrenaline ni
meningkat dalam badan bila kita tengah gembira,sedih,takut dan seumpamanya lah.
mcm sekarang ni lahh ,aku tengah semangat nihh ,hehe .alahh ,aku tahu sesape yang
peminat setia KPOP ni mesti excited bagai bila dengar Girls Generation ,Shinee , SuJu
etc .apa yang korang rasa bila denga semua tuh ,camtu jugak laa aku rasa bila
dengar perkataan Harry Potter <3 hehe .ehh ,tapi aku tak cakap tau aku tak minat
KPOP ,aku minat wuuuu~ lagi2 Girls Generation, Shinee and 2PM .jap2 , aku 
nak buat statement , Choi Minho heartthrob aku !! tapi dia dengan Yuri,hukhuk :'(
by the way aku ada dengar cerita ada sorang budak dekat Malaysia ada muka
serupa dengan Yoona nama dia Rabiatul Afifah .aku usha2 . budak skola lama aku 
rupanya .Dia sekolah dekat SMK Hillcrest . aku kenal dia cntu2 jehh .hmm ,aku tak
tahu laa .boleh laa seakan2 .tapi kesian sehh dekat dia ada yang bash2 dia ,lek lek .
nanti2 diam la mulut mereka2 tuh . 

*haa ?hmm,ada la siket2 .tapi sebelah kanan lagi ayu lahh.

tadi ada sorang kawan aku nama dia qarna dia usha blog aku taw .pastu aku suruh
dia tgk dekat gadget2 yang aku baru add tadi .aku ada add gadget Harry Potter
Spells .pastu qarna cakap 'Dah kau kenapa ni Hana ?kau nak belajar magic pulak 
ke?' aku dengar aku gelak2 jehh ,kihkihkih .tapi aku suka ,hekhek .tadi pon aku 
baru add gadget Harry Potter Daily .haha .alahh , korang layan jeh aku beberapa
hari ni ,akan datang aku buang gadget tuhh ahahaha . Korang tahu kan ada movie baru
yang Emma Watson berlakon cerita The Perks of Being a Wallflower adaptasi
dari novel .aku tahu pun sebab ada sorang membe aku nama dia Syahida Alis 
bagi tahu .bila aku denga jehh muka aku tros jadi macam ni ..

*hahaha ! ni metafora jeh nii :p

aku fan harry potter sampai sanggup kumpul cd dari first sampai akher dia ..
haa , siapa yang kumpul jugak jom jadi geng ,muahahaha :p
and aku ingat lagi aku ada beli buku sticker Harry Potter ,sampai sekarang
aku simpan ,nasib baik murah jehh .kalo mahal tak mungkin aku dapat,hokhok. :p
eh eh , aku nak jugak cakap aku pun minat Twilight :D. dah laa ,penat nak
type lagi tapi aku nak upload2 gamba jehh .malas nak tgk? takpela *buat muka sedih

*masa ni semua kecik2 n comel2 jehh :D

*Robert Pattinson dr Twilight pon ada berlakon dalam
cerita Harry Potter and the Goblet of Fire . :D

*Harry Potter yg ke-3 ni aku rasa yg paling handsome
sebab dia macam boyish-2 lagi,hekhek .gataii naa

*aku paling suka gambar ni <3
oke laaa ,, bye2 ! :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Anak Mazry :D


Assalamualaikum ...

siapa yang sama sekolah dengan aku dia tahulah sape orangnya,
nama bapak dia jarang ditemui ,hehehe ..lek lek ,jangan marah ~
nama atuk aku pun jarang ditemui , kita ni sepesen :D tapi kau ngan 
atin lagi sepesen ,hewhewhew ,paham kan maksud aku ??? 
huahahaha ! :D  oke ,nama panjang dia Nur Syafiqah Bt Mazry .
kitorang semua panggil dia pkaa jehh :) 0orangnya cun wohhh ,jangan
buat main :D nape aku nak update pasal dia ? sebab dia suruhh ,haha ..
 :p tak caye eh dia cun ? nahh , tgk gamba nii .


ni la orangnyee .cun arkk ? HOTSTUFF gemencheh wohh :D

ni aku dah start semangat nak cite pasal dia ni .kitorang kenal ni bukan
dengan cara yang baik laa sebenanye .maybe dia ok jela dengan aku ,tapi
aku kan suka judge book by its cover *ceh ceh ayat tak menahan :p aku awal2
tak suka kott dekat dia sebab aku ingat dia sombong ,dah laa muka ketat 
semacam jehh , menyampah aku tapi awal2 lahh .skang husband and wife 
gituu !!! huahaha :p nak taw sebab apa awal2 aku tak suka dia actually .
sebananye macam ni lokasi dia dekat dalam surau MRSM Gemencheh yang
dulu still takdoo air cond lagi lahh .aku tego dia sebab time tuh dia lipat tudung
ala2 gangsturr gituu .tapi aku pun satu kalo tudung aku elok takpelah jugak,haha

Aku : wehh ,nape kau lipat tudung mcm tu ?lipat la tudung mcm najwa ,lagi lawa kau
Pka : suka hati aku la ,drpd kau lipat tudung cmni2 (sambil tunjuk care aku lipat tdg)

sejak dari tuh laa aku cop aku tros tak suka dekat diaa , dia tego aku pun
aku buat donno jehh ..kejam kan :( zaman kecik2 wehh ,tak matang lagi ..
tapi kitorang start bebaik masa f2 sebab kitorang sma dorm
 :)  rapat gila kot masa tuhh .pkaa ,ingat lagitak benda2 gila yang kita buat
sama2 aku ,kau n aziera .tehehee :3 tapi aku palingrindu yang pergi makmal
malam2 tuh laa yg bajet berani tuhh !! hahaha .then kantoi pulak dengan LDP
afif,najib n the gang ..hohhohhoho :D wehh pkaa ,tetibe aku  rindu FITAWA :)
muahahaha . wehh , zaman yang drama dorm time f2 tuhh ingat takk :)


pkaa ,kau pepaham jeh laa . :D

*nih antara gamba2 buruk kitorang ,satu jehh boleh tunjuk ,
mana bolehh banyak2 ,jatuh saham pka :p hahaha , JK JK 

pka ni ponn ,jarang gila nak nampak dia nangis ,tak macam aku .suka nangis .
tapikan aku rasa masa aku f5 aku dah jarang nangis..huhuhu .
siapa yg dpt tgk pka nangis ni untungggg , live pulak tuhh ,hohoho :p
wehh pkaa , kau pandai . dah berjaya nanti jangan lupa aku taw ! :)
aku pun bila aku dah berjaya aku takkan lupakan kawan2 aku . especially mak 
aku lahh :) pkaa ,banyak sehh kau simpan rahsia aku :) jaga baik2 ,rahsia aku
jangan britaw kat org lain yehhh :D aku pun simpan rahsia kau ,hehehe :3 wehh ,
alang2 dah jiwang2 ni aku cakap je la yehh , thanks wehh jadi kawan aku selama ni :3
susah senang ada dengan aku :) banyak sebenanye aku nak cakap tapi malu ,kui3 ...
so aku kumpulkan quote2 ni untuk kau  :) 


 *pkaa ,aku cayakan kau taw :)

*nih harapan aku ,kih3 




*lastly from me :) pka , we are AMIGOS :D





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Aslinda Ramli a.k.a LULU

Assalamualaikum ...

huhh,dah lama gila kot aku rasa aku aku tak update blog.
busy ?tak ada la busy sangattt .hmm , tak da mood la kott .
tapi hari ni aku dah ada mood balik :D sebab apa ? sebab aku
dah dapat buat signature dalam post aku ! wuuhuuuu ! semangat
pulak aku ,haha ! :D nampak tak signature aku ?tuhh haa dekat 
bawah hujung sebelah kanan tuh ,hehe .kalu tak dulu  aku guna cara
paling...hm aku tak tahu la nak guna ayat apa tapi aku dulu guna cara
setiap kali aku update post,aku akan upload skali gamba signature tuh
ke dalam post aku, sengal kan ?haha . tapi sekarang ni tak dahh . ada
sorang kawan aku ni ajar aku .. nama dia siapa ?tuh nampak tittle post 
ni ? nama dia Aslinda tapi kita orang semua panggil dia LULU jehh :D
tapi kan dia benci gila orang panggil dia Lin ,haha ! dia kata dia geli orang
panggil dia nama tuh ,kui3 :p dia ni comel orangnya ,ada lesung pipit gituu ~
sekali pandang woahh boleh melt2 gituu ,huahaha .ha lulu ,kau baca ni 
kembang kempis tak hidung kau ?muahaha . ni haa gambar dia yang aku
dapat curikkk ,ceh ceh :p


ni lahh dia ! haa comel kan ??kui3. linda ni pemalu sikit tak
suka amek gamba sorang2 ,nih pun aku terpaksa crop jeh
hahaha JK JK .beb ! jangan marah ! teheee~ :D

hmm, dia ni masok ke gemencheh masa f2 .masa f1 dia dekat MRSM Gerik ,
tak silap aku lahhh,eja pun aku main hentam je ,huhu .awal2 dia masuk dulu
pendiam sehh sampai aku pun segan2 nak tego dia .woahh ! aku segan ??
buat lawakk ,hahaha ! thenn dah lama lamaa tuhh dah okee :D masa f3 kita
semangat kelas kan ??ingat tak lulu ??huhu ..ingat time explorace uh,then kita
menang !! wehehehe .time tuh syok gila lahhh .haaa alang2 tuh aku nak upload
skali lahh gamba kelas 3!oh!3 2010 ...


sorry gamba tak clear :( 

then time f4 aku dengan Lulu ni dah tak sama kelas .aku kelas 406 ,dia
kelas 401 .aku amek akaun n dia amek bio .huhu .jarak habess ,muahaha :p
tapi takdir mendekatkan kami semuala *ayat tableh belahh,haha masa dalam 3
minggu before  habis exam SPM dia dipindahkan ke bilik B05 sama dengan 
aku,Tieyka Zoul,Timi,Tirah,Syieda Alis n Ummu .huhuhuhuuuuu~
malam belajar sama2 sampailahh hari terakhir paper bio .n aku kene stay lagi sehari
for paper Akaun .wuhhh ,banyak jugak yeh kenangan masa f5 :D
hmm ,akher sekali .doakan aku n kawan2 aku dapat result cemerlang
dalam SPM 2012 !!! Aminnn ! :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Tips Pilih Seluar

Assalamualaikum..

Post kali ini aku nak kongsi tips macam mana nak pilih seluar supaya
seluar yang dipakai selesa kepada kita dan elok dipandang
oleh orang.. Agak pelik jikalau orang yang paha besar tapi
pakai skinny jeans . Di sini aku nak cakap, tak sesuai ye .Tapi terpulang
dekat individu masing2, mungkin mereka rasa selesa. Tips ni aku guna jugak
bila aku nak beli seluar,so aku rasa tak salah nak kongsi2 tips ni.
Sharing is caring kan ? hewhewhew..Terdapat beberapa jenis kaki yang korang
harus mengenal pasti dan kaki korang di jenis mana . oke ?

PINGGUL BESAR
- seluar dengan potongan pinggang medium, dengan model lurus,
   flare (melebar pada lutut) atau full cut boleh seimbangkan bahagian bawah tubuh
   yang lebar dan dapat beri visual tubuh yang ramping.
- Pilih warna2 gelap dan elak beli seluar model low rise.

KAKI PENDEK
- Seluar model skinny, straight n high wasted boleh buat kaki pendek nampak
   lebih kurus dan tubuh korang lebih tinggi. Elakkan seluar lipatan kat bhgn bawah,
  model baggy dan cropped.
- Korang boleh jugak sesuaikan seluar dengan high heels supaya kaki korang akan
  nampak lebih kurus n panjang.

KAKI PANJANG
- Seluar model slim cut dan bell bottom sangatlah sesuai.
- Warna apa2 sahaja sesuai tapi padankanlah dengan baju korang ye.

PAHA BESAR
- Seluar potongan straight dr pinggang sampai kaki.Seluar dari kain lembut dan
  lebar juga amat sesuai.
- Elakkan seluar yang ketat ataupun seluar yang mengetat ke bawah.

BETIS BESAR
- Seluar model loose atau boot cut kira dapat 'hide' kan betis yang besar.
- Skinny pants dan seluar 3/4 tidak digalakkan.

KELANGKANG PENDEK
- Seluar model low rise dapat bagi visual panjang tubuh bhgn atas. Gunakan belt
  nipis untuk bentukkan bayang tubuh korang.
- Elakkan seluar berpotongan pinggang tinggi dan belt lebar.

Sekarang dah dapat tips untuk beli seluar yang sesuai dengan korang,apa lagi .
Jom ajak family n kawan2 shopping. Yang dah berpunya tuh ajak skali pasangan
korang. haha,tibe2 je.





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Karnival Jom Masuk U !

Assalamualaikum..

oke post kali ni aku nak bercerita pulak yehh .
tadi aku pergi Karnival Jom Masuk U di UM dengan
Qarna Abdul Manan dah Syafiqah Mazry.
sepatutnya kitorang jalan sekali dengan Wina n d gang
tapi qarna n pka lambat pulak bangon ,haha.
tapi serius la first2 pergi sana sumpah sesak gila ahhh !
then dalam dekat pukul 2 lebih baru berkurangan ...
pergi sana takda la lama sangat ,n banyak lah jugak dapat
souvenier2 from dorang tuhh ..then dalam pukul 3 kitorang pon balik .
tapi disebabkan masih awal lagi mengikut pemikiran qarna ,
kitorang ingat nak lepak2 . last2 muncul idea nak pergi
karoeke ,woot woot ! kitorang semua nyanyi sumpah tak ingat diri ahh .
sangat best kuar dengan dorang . hahah . sorry yeeh,post ni pendek sikit.
aku not in mood tok update blog tapi aku nak update jugakk .
so , pendek lah iyee .hahaha..
n sorry lahh yee tiada gamba untuk ditatapi. gambar2 semua
ditangkap oleh qarna abdul mana menggunakan handsetnya yang baru dibeli.

Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Tutorial Ayat Bergerak Di Menu Ba

Assalamualaikum..

Tutorial kali ini untuk korang yang minat untuk membuat
ayat bergerak di menu bar korang supaya tampak lebih baik..hehehe

1) Sign in ke akaun blogger korang.

2) Click pada Dashboard > Design > Add A Gadget > Html/Javascript

3) Copy kod di bawah dan paste di ruangan tersebut tadi

<script language=javascript>
msg = "ayat anda di sini";

msg = "..." + msg;pos = 0;
function scrollMSG() {
document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos);
pos++;
if (pos > msg.length) pos = 0
window.setTimeout("scrollMSG()",200);
}
scrollMSG();
</script>


4)  Tukarkan ayat anda di sini kepada ayat yang korang nak letak. 

5) Dah selesai ? Klik save dan view blog korang :D


Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Tutorial Alert Message Pada Blog

Assalamualaikum..

untuk post ni..ni first time saya update tutorial..
saya pasti mungkin ada yg tertanya2 untuk apa
Alert Message Pada Blog ni.. untuk pengetahuan ,
ni dikira macam kata2 selamat datang lahh kepada pengunjung2
blog korang..sertant2 ada letak paparan gambar Welcome semua tuh ,
sertant orang suka simple2 jehh :)

Preview :

Alert message ni akan muncul pada permulaan korang bukak blog .
Caranya ? ikut tutorial ni :)

1) Sign in akaun Blogger.

2) Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html/Javascript

3) Then, korang copy kod di bawah di ruangan Html/Javascript

<script> function MYALERT() {
 alert("AYAT ANDA DI SINI"); } MYALERT()
</script>

Dekat AYAT ANDA DI SINI, masukkan ayat apa2 sahaja yang korang
nak letak di permulaan blog korang.

4) Dah siap ? Klik save dan view blog korang :)

Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Sooner Or Later

Assalamualaikum..

for this post, there is nothing much I want to say about..
tapi lepas ni saya nak upgradekan info2 dalam blog saya..
lepas ni tidak adalah kesemuanya saya post mengenai kawan2 saya,
family saya, ex-skola saya.. kejap2 , HIGHLIGHT sikit ye..
ex-boyfriend tidak ada.. do you get it ? Thanks :)
lepas ni sya nak post sometimes laa pasal diri saya,
dan maybe tutorial, tips2 , sampaikan ilmu mungkin..
wait till the next post yaa ? :D
Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

100th truth about ME :)

Assalamualaikum..
untuk post kali ni aku nak jawab2 soalan jehh..tengah bosan kan..
lagi ponn dahh lame aku nak cari benda ala2 mcm ni laa..
tup2 bukan kawan aku nye blog jumpa plakk..apa lagi ,
aku pon join jugak nak jawab soalan2 bagai ni.. mcm artis plak kan..hehe
korang pon kalu nak join jawab , aku je la kat aku pnye blog ni..
copy soalan taw ! kang kalau copy jawapan aku skali korg dicopkan stalker !
yekklaaa ! aku gurau jehh ..jgn touched2 mehh :3
Let's begin :p

1.ONE OF YOUR SCARS, HOW DID YOU GET IT?
~ dekat tangan..kena sebab terlnggar cerek..panas !
2. WHAT IS ON THE WALLS IN YOUR ROOM?
~ dulu ada tampal poster HP tp dah tanggal..
3. WHAT DOES YOUR CELL PHONE LOOK LIKE?
~ nokia torch warna pink :3
4. WHAT MUSIC DO YOU LISTEN TO? 
~ balada , sentimental <3
5. DO YOU KNOW WHAT TIME YOU WERE BORN? 
8.30 am !
6. WHAT DO YOU WANT MORE THAN ANYTHING RIGHT NOW? 
~ nak lesen..tringin bwk kete n jalan sorng2
7. WHAT DO YOU MISS? 
~ gelak ketawa yg aku x buat2 :)
8. WHAT IS YOUR MOST PRIZED POSSESSION/S?
~ none...
9. WHAT IS YOUR ZODIAC SIGN?
~ Taurus..
10. DO YOU GET CLAUSTROPHOBIC? 
~ nope..tp kalau trbygkan aku kene kejar ngan psycho mcm dalam
   cerita SCREAM tuh boleh la kot..haha
11. DO YOU GET SCARED IN THE DARK? 
~ kalu bygkan hantu takut la..
12. THE LAST PERSON TO MAKE YOU CRY? 
~ a Bastard
13. WHAT IS YOUR FAVOURITE COLOGNE / PERFUME? 
~ Love by Silky Girl...masyukk :D
14. WHAT KIND OF HAIR/EYE COLOR DO YOU LIKE ON THE OPPOSITE SEX? 
~ rambut mesti HITAM tapi kalau mata warna2 lawa gak..
15. WHERE CAN YOU SEE YOURSELF BEING PROPOSED TO? 
~ tak dpt byang lagi..haha
16. COFFEE OR ENERGY DRINK? 
~ I would prefer coffee :)
17. WHAT IS YOUR FAVORITE PIZZA TOPPING? 
~ chicken ..hehe
18. IF YOU CAN EAT ANYTHING RIGHT NOW, WHAT WOULD IT BE? 
~ coklat cadburry blackforest
19. WHO IS THE LAST PERSON YOU MADE MAD? 
~ I guess my mom..2 la,sape suro degil sangat :p
21. WHAT WAS THE FIRST GIFT SOMEONE EVER GAVE YOU? 
~ dont remember..dah lame kott
22. DO YOU LIKE ANYBODY? 
~ Yes :)
23. ARE YOU DOUBLE JOINTED? 
~ tak paham..maleh plak nk tgk kamus
24. FAVORITE CLOTHING BRAND? 
~ tak pker brand..tgk baju lawa layan ~~
25. WHAT'S YOUR DREAM CAR? 
~ kerete sport..
26. DO YOU HAVE A PET RIGHT NOW? 
~ nope..my mom x bagi..
27. WHAT KIND IS IT? 
~ nak bela arnab . comel !
28. WOULD YOU FALL IN LOVE KNOWING THAT THE PERSON IS LEAVING? 
~ tgk laa..kalau aku dah suka..xleh nk wat ape
29. WHAT IS THE BEST WAY TO TELL SOMEONE HOW MUCH THEY MEAN TO YOU? 
~ ckp jela dye important kat kite even mmg la first2 terkedu2 sket..haha
30. SAY A NUMBER FROM ONE TO A HUNDRED: 
~ 2! pilihan nombor sejak aku kecik
31. BLONDES OR BRUNETTES? 
~ brunettes
32. WHAT IS THE ONE NUMBER YOU CALL OFTEN? 
~ my mom..aku single...xdenye nak kol bf..haha
33. WHAT ANNOYS YOU MOST? 
~ dikongkong..n most org talam dua muka..i hate that kind of person!
34. HAVE YOU BEEN OUT OF YOUR COUNTRY? 
~ yes.. indonesia n thailand
35. YOUR WEAKNESSES?  
~ aku sng gle percye kat org tp skali aku x prcye smpai bila2 aku xkan cye..
   take a note dear :)
37. FIRST JOB? 
~ student :D
38. EVER DONE A PRANK CALL? 
~ yes..aku n kawan2 kena2 kan dak lelaki :p
39. WHAT WHERE YOU DOING BEFORE YOU FILLED OUT THIS? 
~ watched Lagenda Budak Setan 2 <3
40. IF YOU COULD GET PLASTIC SURGERY WHAT WOULD IT BE? 
~ hilang kan parut..
41. WHY DID YOU FILL OUT THIS SURVEY? 
~ saja suka2
42. WHAT DO YOU GET COMPLIMENTED ABOUT MOST? 
~ kalau org xknal aku org komplen aku smbong..huhu
43. WHAT WOULD YOU DO IF ALCOHOL BECAME ILLEGAL? 
~ do not do anything
44. WHAT DO YOU WANT FOR YOUR BIRTHDAY? 
~ iphone 5 :D
45. HOW MANY KIDS DO YOU WANT? 
~ 4
46. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE? 
~ nope
47. DO YOU WISH ON STARS? 
~ tak . aku minta pada Allah SWT :)
48. WHAT DID YOU DO THIS MORNING? 
~ watched smallville
49. WHAT DID YOU LAST EAT? 
~ chicken wing
50. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING? 
~ time aku tengah rajin suka la sbb boleh than lah jugak..perasan :p
51. WHAT IS YOUR FAVORITE LUNCH MEAT? 
~ nasi ayam penyet..nyum2
52. ANY BAD HABITS? 
~ online tak penat2 . haha
53. WHAT IS YOUR MOST EMBARRASSING CD ON THE SHELF? 
~ xdaa
54. IF YOU WERE ANOTHER PERSON, WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU? 
~ of coz ! aku bkan nk pasan tp aq boleh jd kwn yg baik kalau org layan
   aku baik . peace !
55. HAVE YOU EVER TOLD A SECRET YOU SWORE NOT TO TELL? 
~ ade ! kalu aq minat sorg laki ni msti aku britaw kwn aku :p
56. DO LOOKS MATTER? 
~ depends laa..
57. HOW DO YOU RELEASE ANGER? 
~ aku byg aku tumbuk org yg aku marah tuhh..byg je la..hehe
58. WHERE IS YOUR SECOND HOME? 
~ it was in mjsc gemencheh
59. WHAT ARE YOU WEARING? 
~ kain batik n tshirt
60. WHAT WAS YOUR FAVORITE TOY AS A CHILD? 
~ barbie doll
61. HOW MANY NUMBERS ARE IN YOUR CELL PHONE? 
~ almost 200
63. DO YOU USE SARCASM? 
~ jarangg
64. HAVE YOU EVER BEEN IN A MOSH PIT? 
~ x
65. WHAT DO YOU LOOK FOR IN A GUY/GIRL? 
~ sedap mate memandg, baik,kuat agama..
66. WHAT ARE YOUR NICKNAMES? 
~ ni waktu dulu2 laa.. izuna
70. WHAT'S YOUR FAVORITE ICE CREAM FLAVOR? 
~ choc+vanilla
72. WHAT ARE YOUR FAVORITE COLOR(S)? 
~ pink,red,purple,white n black
73. WHO/WHAT DO YOU MISS MOST RIGHT NOW? 
~ zaman kanak2
74. HOW MANY WISDOM TEETH DO YOU HAVE? 
ntohhh
75. DO YOU WANT EVERYONE TO ANSWER THESE QUESTIONS? 
~ if they want too
76. WHAT ARE YOU LISTENING TO? 
~ bunyi tv mak aku tgh tgk kat luar+air cond
77. LAST THING YOU DRANK? 
~ mineral water
78. LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE? 
~ my mom
79. THE FIRST THING YOU NOTICE IN THE OPPOSITE SEX? 
~ muka lahh . hehe
80. FAVORITE THOUGHT PROVOKING SONG? 
~ lagu nicki minaj..ap ntah tjok die ..lupe ahh.. i hate that song !
81. FAVORITE THING TO HATE? 
~ xtawww
82. FAVORITE DRINK(S)? 
~ pink guava cool blog, milo ais
83. FAVORITE ZODIAC SIGN:  
~ my own-taurus
84. WHAT IS YOUR FAVORITE SPORT? 
~ basketball
85. WHAT IS YOUR HAIR COLOR? 
~ hitam
86. EYE COLOR? 
~ dark choc
87. HEIGHT? 
~ 153cm.. pendek kan..tu la,dulu ejek sumone ni pendek..skang ape jd..:(
88. SIBLINGS? 
~ rmai bangat..x terkire dong
89. FAVORITE MONTH? 
~ December..bnyak movie best
90. YOU LIKE SUSHI? 
~ nope !!!! kuat x aku menjerit..haha
91. LAST THING YOU WATCHED? 
~ Lagenda Budak Setan 2
92. FAVORITE DAY OF THE YEAR? 
~ saturday :)
93. ARE YOU TOO SHY TO ASK SOMEONE OUT? 
~ kalau kwn2, of coz lah x .huhu
94. SUMMER OR WINTER? 
~ winter ! tringin doo main salji
95. KISSES OR HUGS? 
~ dua2 dri orng yg aku sayang <3
96. RELATIONSHIPS OR ONE NIGHT STANDS? 
~ relay...
97. WHAT WAS THE LAST THING YOU BOUGHT? 
~ novels
98. WHO IS THE LEAST LIKELY TO ANSWER THESE QUESTIONS? 
~ i dont know -_-
99. WHAT BOOK ARE YOU READING? 
~ The Lying Game by Sara Shepard
100. ANYONE IN LOVE WITH YOU? 
~ kalau dorg ckap , da lame aq taw..haha


Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')