Tips Pilih Seluar

Assalamualaikum..

Post kali ini aku nak kongsi tips macam mana nak pilih seluar supaya
seluar yang dipakai selesa kepada kita dan elok dipandang
oleh orang.. Agak pelik jikalau orang yang paha besar tapi
pakai skinny jeans . Di sini aku nak cakap, tak sesuai ye .Tapi terpulang
dekat individu masing2, mungkin mereka rasa selesa. Tips ni aku guna jugak
bila aku nak beli seluar,so aku rasa tak salah nak kongsi2 tips ni.
Sharing is caring kan ? hewhewhew..Terdapat beberapa jenis kaki yang korang
harus mengenal pasti dan kaki korang di jenis mana . oke ?

PINGGUL BESAR
- seluar dengan potongan pinggang medium, dengan model lurus,
   flare (melebar pada lutut) atau full cut boleh seimbangkan bahagian bawah tubuh
   yang lebar dan dapat beri visual tubuh yang ramping.
- Pilih warna2 gelap dan elak beli seluar model low rise.

KAKI PENDEK
- Seluar model skinny, straight n high wasted boleh buat kaki pendek nampak
   lebih kurus dan tubuh korang lebih tinggi. Elakkan seluar lipatan kat bhgn bawah,
  model baggy dan cropped.
- Korang boleh jugak sesuaikan seluar dengan high heels supaya kaki korang akan
  nampak lebih kurus n panjang.

KAKI PANJANG
- Seluar model slim cut dan bell bottom sangatlah sesuai.
- Warna apa2 sahaja sesuai tapi padankanlah dengan baju korang ye.

PAHA BESAR
- Seluar potongan straight dr pinggang sampai kaki.Seluar dari kain lembut dan
  lebar juga amat sesuai.
- Elakkan seluar yang ketat ataupun seluar yang mengetat ke bawah.

BETIS BESAR
- Seluar model loose atau boot cut kira dapat 'hide' kan betis yang besar.
- Skinny pants dan seluar 3/4 tidak digalakkan.

KELANGKANG PENDEK
- Seluar model low rise dapat bagi visual panjang tubuh bhgn atas. Gunakan belt
  nipis untuk bentukkan bayang tubuh korang.
- Elakkan seluar berpotongan pinggang tinggi dan belt lebar.

Sekarang dah dapat tips untuk beli seluar yang sesuai dengan korang,apa lagi .
Jom ajak family n kawan2 shopping. Yang dah berpunya tuh ajak skali pasangan
korang. haha,tibe2 je.





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Karnival Jom Masuk U !

Assalamualaikum..

oke post kali ni aku nak bercerita pulak yehh .
tadi aku pergi Karnival Jom Masuk U di UM dengan
Qarna Abdul Manan dah Syafiqah Mazry.
sepatutnya kitorang jalan sekali dengan Wina n d gang
tapi qarna n pka lambat pulak bangon ,haha.
tapi serius la first2 pergi sana sumpah sesak gila ahhh !
then dalam dekat pukul 2 lebih baru berkurangan ...
pergi sana takda la lama sangat ,n banyak lah jugak dapat
souvenier2 from dorang tuhh ..then dalam pukul 3 kitorang pon balik .
tapi disebabkan masih awal lagi mengikut pemikiran qarna ,
kitorang ingat nak lepak2 . last2 muncul idea nak pergi
karoeke ,woot woot ! kitorang semua nyanyi sumpah tak ingat diri ahh .
sangat best kuar dengan dorang . hahah . sorry yeeh,post ni pendek sikit.
aku not in mood tok update blog tapi aku nak update jugakk .
so , pendek lah iyee .hahaha..
n sorry lahh yee tiada gamba untuk ditatapi. gambar2 semua
ditangkap oleh qarna abdul mana menggunakan handsetnya yang baru dibeli.

Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Tutorial Ayat Bergerak Di Menu Ba

Assalamualaikum..

Tutorial kali ini untuk korang yang minat untuk membuat
ayat bergerak di menu bar korang supaya tampak lebih baik..hehehe

1) Sign in ke akaun blogger korang.

2) Click pada Dashboard > Design > Add A Gadget > Html/Javascript

3) Copy kod di bawah dan paste di ruangan tersebut tadi

<script language=javascript>
msg = "ayat anda di sini";

msg = "..." + msg;pos = 0;
function scrollMSG() {
document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos);
pos++;
if (pos > msg.length) pos = 0
window.setTimeout("scrollMSG()",200);
}
scrollMSG();
</script>


4)  Tukarkan ayat anda di sini kepada ayat yang korang nak letak. 

5) Dah selesai ? Klik save dan view blog korang :D


Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Tutorial Alert Message Pada Blog

Assalamualaikum..

untuk post ni..ni first time saya update tutorial..
saya pasti mungkin ada yg tertanya2 untuk apa
Alert Message Pada Blog ni.. untuk pengetahuan ,
ni dikira macam kata2 selamat datang lahh kepada pengunjung2
blog korang..sertant2 ada letak paparan gambar Welcome semua tuh ,
sertant orang suka simple2 jehh :)

Preview :

Alert message ni akan muncul pada permulaan korang bukak blog .
Caranya ? ikut tutorial ni :)

1) Sign in akaun Blogger.

2) Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > Html/Javascript

3) Then, korang copy kod di bawah di ruangan Html/Javascript

<script> function MYALERT() {
 alert("AYAT ANDA DI SINI"); } MYALERT()
</script>

Dekat AYAT ANDA DI SINI, masukkan ayat apa2 sahaja yang korang
nak letak di permulaan blog korang.

4) Dah siap ? Klik save dan view blog korang :)

Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Sooner Or Later

Assalamualaikum..

for this post, there is nothing much I want to say about..
tapi lepas ni saya nak upgradekan info2 dalam blog saya..
lepas ni tidak adalah kesemuanya saya post mengenai kawan2 saya,
family saya, ex-skola saya.. kejap2 , HIGHLIGHT sikit ye..
ex-boyfriend tidak ada.. do you get it ? Thanks :)
lepas ni sya nak post sometimes laa pasal diri saya,
dan maybe tutorial, tips2 , sampaikan ilmu mungkin..
wait till the next post yaa ? :D
Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

100th truth about ME :)

Assalamualaikum..
untuk post kali ni aku nak jawab2 soalan jehh..tengah bosan kan..
lagi ponn dahh lame aku nak cari benda ala2 mcm ni laa..
tup2 bukan kawan aku nye blog jumpa plakk..apa lagi ,
aku pon join jugak nak jawab soalan2 bagai ni.. mcm artis plak kan..hehe
korang pon kalu nak join jawab , aku je la kat aku pnye blog ni..
copy soalan taw ! kang kalau copy jawapan aku skali korg dicopkan stalker !
yekklaaa ! aku gurau jehh ..jgn touched2 mehh :3
Let's begin :p

1.ONE OF YOUR SCARS, HOW DID YOU GET IT?
~ dekat tangan..kena sebab terlnggar cerek..panas !
2. WHAT IS ON THE WALLS IN YOUR ROOM?
~ dulu ada tampal poster HP tp dah tanggal..
3. WHAT DOES YOUR CELL PHONE LOOK LIKE?
~ nokia torch warna pink :3
4. WHAT MUSIC DO YOU LISTEN TO? 
~ balada , sentimental <3
5. DO YOU KNOW WHAT TIME YOU WERE BORN? 
8.30 am !
6. WHAT DO YOU WANT MORE THAN ANYTHING RIGHT NOW? 
~ nak lesen..tringin bwk kete n jalan sorng2
7. WHAT DO YOU MISS? 
~ gelak ketawa yg aku x buat2 :)
8. WHAT IS YOUR MOST PRIZED POSSESSION/S?
~ none...
9. WHAT IS YOUR ZODIAC SIGN?
~ Taurus..
10. DO YOU GET CLAUSTROPHOBIC? 
~ nope..tp kalau trbygkan aku kene kejar ngan psycho mcm dalam
   cerita SCREAM tuh boleh la kot..haha
11. DO YOU GET SCARED IN THE DARK? 
~ kalu bygkan hantu takut la..
12. THE LAST PERSON TO MAKE YOU CRY? 
~ a Bastard
13. WHAT IS YOUR FAVOURITE COLOGNE / PERFUME? 
~ Love by Silky Girl...masyukk :D
14. WHAT KIND OF HAIR/EYE COLOR DO YOU LIKE ON THE OPPOSITE SEX? 
~ rambut mesti HITAM tapi kalau mata warna2 lawa gak..
15. WHERE CAN YOU SEE YOURSELF BEING PROPOSED TO? 
~ tak dpt byang lagi..haha
16. COFFEE OR ENERGY DRINK? 
~ I would prefer coffee :)
17. WHAT IS YOUR FAVORITE PIZZA TOPPING? 
~ chicken ..hehe
18. IF YOU CAN EAT ANYTHING RIGHT NOW, WHAT WOULD IT BE? 
~ coklat cadburry blackforest
19. WHO IS THE LAST PERSON YOU MADE MAD? 
~ I guess my mom..2 la,sape suro degil sangat :p
21. WHAT WAS THE FIRST GIFT SOMEONE EVER GAVE YOU? 
~ dont remember..dah lame kott
22. DO YOU LIKE ANYBODY? 
~ Yes :)
23. ARE YOU DOUBLE JOINTED? 
~ tak paham..maleh plak nk tgk kamus
24. FAVORITE CLOTHING BRAND? 
~ tak pker brand..tgk baju lawa layan ~~
25. WHAT'S YOUR DREAM CAR? 
~ kerete sport..
26. DO YOU HAVE A PET RIGHT NOW? 
~ nope..my mom x bagi..
27. WHAT KIND IS IT? 
~ nak bela arnab . comel !
28. WOULD YOU FALL IN LOVE KNOWING THAT THE PERSON IS LEAVING? 
~ tgk laa..kalau aku dah suka..xleh nk wat ape
29. WHAT IS THE BEST WAY TO TELL SOMEONE HOW MUCH THEY MEAN TO YOU? 
~ ckp jela dye important kat kite even mmg la first2 terkedu2 sket..haha
30. SAY A NUMBER FROM ONE TO A HUNDRED: 
~ 2! pilihan nombor sejak aku kecik
31. BLONDES OR BRUNETTES? 
~ brunettes
32. WHAT IS THE ONE NUMBER YOU CALL OFTEN? 
~ my mom..aku single...xdenye nak kol bf..haha
33. WHAT ANNOYS YOU MOST? 
~ dikongkong..n most org talam dua muka..i hate that kind of person!
34. HAVE YOU BEEN OUT OF YOUR COUNTRY? 
~ yes.. indonesia n thailand
35. YOUR WEAKNESSES?  
~ aku sng gle percye kat org tp skali aku x prcye smpai bila2 aku xkan cye..
   take a note dear :)
37. FIRST JOB? 
~ student :D
38. EVER DONE A PRANK CALL? 
~ yes..aku n kawan2 kena2 kan dak lelaki :p
39. WHAT WHERE YOU DOING BEFORE YOU FILLED OUT THIS? 
~ watched Lagenda Budak Setan 2 <3
40. IF YOU COULD GET PLASTIC SURGERY WHAT WOULD IT BE? 
~ hilang kan parut..
41. WHY DID YOU FILL OUT THIS SURVEY? 
~ saja suka2
42. WHAT DO YOU GET COMPLIMENTED ABOUT MOST? 
~ kalau org xknal aku org komplen aku smbong..huhu
43. WHAT WOULD YOU DO IF ALCOHOL BECAME ILLEGAL? 
~ do not do anything
44. WHAT DO YOU WANT FOR YOUR BIRTHDAY? 
~ iphone 5 :D
45. HOW MANY KIDS DO YOU WANT? 
~ 4
46. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE? 
~ nope
47. DO YOU WISH ON STARS? 
~ tak . aku minta pada Allah SWT :)
48. WHAT DID YOU DO THIS MORNING? 
~ watched smallville
49. WHAT DID YOU LAST EAT? 
~ chicken wing
50. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING? 
~ time aku tengah rajin suka la sbb boleh than lah jugak..perasan :p
51. WHAT IS YOUR FAVORITE LUNCH MEAT? 
~ nasi ayam penyet..nyum2
52. ANY BAD HABITS? 
~ online tak penat2 . haha
53. WHAT IS YOUR MOST EMBARRASSING CD ON THE SHELF? 
~ xdaa
54. IF YOU WERE ANOTHER PERSON, WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU? 
~ of coz ! aku bkan nk pasan tp aq boleh jd kwn yg baik kalau org layan
   aku baik . peace !
55. HAVE YOU EVER TOLD A SECRET YOU SWORE NOT TO TELL? 
~ ade ! kalu aq minat sorg laki ni msti aku britaw kwn aku :p
56. DO LOOKS MATTER? 
~ depends laa..
57. HOW DO YOU RELEASE ANGER? 
~ aku byg aku tumbuk org yg aku marah tuhh..byg je la..hehe
58. WHERE IS YOUR SECOND HOME? 
~ it was in mjsc gemencheh
59. WHAT ARE YOU WEARING? 
~ kain batik n tshirt
60. WHAT WAS YOUR FAVORITE TOY AS A CHILD? 
~ barbie doll
61. HOW MANY NUMBERS ARE IN YOUR CELL PHONE? 
~ almost 200
63. DO YOU USE SARCASM? 
~ jarangg
64. HAVE YOU EVER BEEN IN A MOSH PIT? 
~ x
65. WHAT DO YOU LOOK FOR IN A GUY/GIRL? 
~ sedap mate memandg, baik,kuat agama..
66. WHAT ARE YOUR NICKNAMES? 
~ ni waktu dulu2 laa.. izuna
70. WHAT'S YOUR FAVORITE ICE CREAM FLAVOR? 
~ choc+vanilla
72. WHAT ARE YOUR FAVORITE COLOR(S)? 
~ pink,red,purple,white n black
73. WHO/WHAT DO YOU MISS MOST RIGHT NOW? 
~ zaman kanak2
74. HOW MANY WISDOM TEETH DO YOU HAVE? 
ntohhh
75. DO YOU WANT EVERYONE TO ANSWER THESE QUESTIONS? 
~ if they want too
76. WHAT ARE YOU LISTENING TO? 
~ bunyi tv mak aku tgh tgk kat luar+air cond
77. LAST THING YOU DRANK? 
~ mineral water
78. LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE? 
~ my mom
79. THE FIRST THING YOU NOTICE IN THE OPPOSITE SEX? 
~ muka lahh . hehe
80. FAVORITE THOUGHT PROVOKING SONG? 
~ lagu nicki minaj..ap ntah tjok die ..lupe ahh.. i hate that song !
81. FAVORITE THING TO HATE? 
~ xtawww
82. FAVORITE DRINK(S)? 
~ pink guava cool blog, milo ais
83. FAVORITE ZODIAC SIGN:  
~ my own-taurus
84. WHAT IS YOUR FAVORITE SPORT? 
~ basketball
85. WHAT IS YOUR HAIR COLOR? 
~ hitam
86. EYE COLOR? 
~ dark choc
87. HEIGHT? 
~ 153cm.. pendek kan..tu la,dulu ejek sumone ni pendek..skang ape jd..:(
88. SIBLINGS? 
~ rmai bangat..x terkire dong
89. FAVORITE MONTH? 
~ December..bnyak movie best
90. YOU LIKE SUSHI? 
~ nope !!!! kuat x aku menjerit..haha
91. LAST THING YOU WATCHED? 
~ Lagenda Budak Setan 2
92. FAVORITE DAY OF THE YEAR? 
~ saturday :)
93. ARE YOU TOO SHY TO ASK SOMEONE OUT? 
~ kalau kwn2, of coz lah x .huhu
94. SUMMER OR WINTER? 
~ winter ! tringin doo main salji
95. KISSES OR HUGS? 
~ dua2 dri orng yg aku sayang <3
96. RELATIONSHIPS OR ONE NIGHT STANDS? 
~ relay...
97. WHAT WAS THE LAST THING YOU BOUGHT? 
~ novels
98. WHO IS THE LEAST LIKELY TO ANSWER THESE QUESTIONS? 
~ i dont know -_-
99. WHAT BOOK ARE YOU READING? 
~ The Lying Game by Sara Shepard
100. ANYONE IN LOVE WITH YOU? 
~ kalau dorg ckap , da lame aq taw..haha


Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Mimpi bersambung ??

Assalamualaikum...
post ni aku nak cite pasal mimpi ngeri aku..lumrah alam kan,
semua orang akan ada mimpi ngeri kira common n x mengenal
usialahh...budak2,remaja . n org berumur mesti semua 
ada mimpi ngeri kan..aku ingat lagi mase aku sekolah rendah mimpi
aku bersambung2..korang penah x ? kalu penah kite ni
special lahh yee...muehehe..ok2, mgkin dulu aku budak2
tak ambik berat sangat lah pasal nightmare2 ni..tapi aku tak
tahu kenapa nightmare yg aku dapat baru2 ni aku takut gila..
smpai malam2 nak gy dapur sebab gelap pon mintak berteman..
yekklaa,,, hehehehe...oke, hari tu aku dapat nightmare btol2
malam before masuk new year..tuhh la,org dok semangat
sambut new year..aku plak enak2 jeh tido..padan muka..haha
ape yg aku mimpi tuh ada 4 scene taw,alah mesti korang penah
kan tibe2 ade plak kat tempat ni then tibe ade kat sane,
ala2 teleport gitu..haha..sbagai contohlaa, korang ada kat skola
tengah jalan2 tibe2 ada plak kat depan rumah..kire cm tulah.
macam aku ari tuh , aku mimpi mcm aku ada kat satu
apartment ni,aku ngan sorg kawan aku tapi lupa plak sape , heheh.
then kitorang gy kat tingkap ada sorang laki ni tibe2 kene tembak..
then aku lupa tp tros masuk scene 2 aku ada dekat rumah..
time tuh mak aku suh bawak brg2 gy kat ruang tamu..kat ruang 
tamu tuh ada arwah pakcik aku..die meninggal mase aku f3..
aku syg gila ahh kat dia..tapi dalam mimpi tuhh dia diam
and monyok jehh..mimpi uh tros hbes msok plak scene 3..
time tu aku ngan mak aku ada kat satu pedalaman arr..
mmg kampung habis la ,yg aku ingat dalam mimpi uh aku nga 
risau mencari someone yg aku syg laki ahh kene culik ..cehh,
dah la laki yg aku syg carik plak ngan mak aku..kalau realiti,
mak aku nak tak carik..ke kene hamun baru 18 thun da gatai,hehe
tapi pada aku ngeri kott..carik org kene culik kat pedalaman,
sumpah scary ! -_- laki tuh maklumatnye disimpan la ye ;D
scene tuh tros habes n masok scene aku nak mak aku
masuk satu kedai ni..scene ni sumpah aku takut gila !
time tuh aku tengah duduk, then aku satu family masok
dorg ada 2 org anak, kire kecik la dlm 7-8 tahun gitu..
time dorg masuk kedai uh,dorang pandang aku..2 org budak 
tuh tros menjerit macam kene histeria..aku dah start takut.
aku tak tawlahh , tapi dlm mimpi tuh aku dapat rase
ada benda yg menakutkan kat blkg aku..aku bace Bismillah..
mase first aku nak cakap nama Allah x lepas..mcm
kire korang penah tak kene hempap..stakat ni , Alhamdulillah
aku tak kene lagi lahh..tapi ikot pengalaman org yg penah kene 
mase nak bace kalimah suci Allah mmg suara mcm dekat
kerongkong..susah nak keluar..mcm uh jugak ngan aku .
kali ke 2 aku try kuat, aku tersedar..tapi kat realiti aku
menjerit...mak aku trkejot kott,tros tengok aku dlm
bilik..aku menyengih jehh..hehe..takut derr ...hm, lepas aku 
bangon dari tidur tros aku search2 pasal mimpi ni..
bnyk jugak la yg aku jumpa.. aku nak share ape yg aku
jumpa mengikut ajaran al-Quran dan Sunnah la yehh..ni pon aku
copy n paste jehh . :)


Jika seseorang melihat orang mati dalam keadaan baik dalam mimpi, maka ia memberi harapan ia dalam keadaan baik.Jika seseorang itu melihatnya dalam keadaan yang lain, ini sebenarnya ialah syaitan dalam bentuk orang. Syaitan-syaitan mengambil bentuk orang (manusia) dalam keadaan yang tidak di sukai agar supaya membuat dukacita bagi manusia. Ini kerana syaitan sangat serakah melakukan sesuatu yang dapat membawa kepiluan  (kepedihan) ,kecemasan dan kesedihan kepada orang-orang yang beriman.Jadi jika seseorang itu melihat sesuatu yang buruk kepada seseorang yang telah mati dalam mimpi, ia harus mencari perlindungan kepada Allah dari kejahatan syaitan dan kejahatan terhadap apa yang ia lihat.Ia tidak boleh memberitahu  mimpi itu kepada sesiapapun yang berhubung dengan orang yang telah mati itu. Dengan itu, orang yang telah mati itu tidak akan rugi (sengsara) apapun juga. Sebenarnya ketika seseorang melihat sesuatu yang menganggu dalam mimpi, maka ia harus mencari perlindungan daripada Allah daripada kejahatan syaitan dan kejahatan apa yang di lihatnya. Kemudian ia harus meludah tiga kali kesisi kirinya, lalu ia harus mengubah sisi ketika ia tidur ke sisi yang lain. Jika ia mengambil wuduk dan mendirikan solat, itu lebih baik. Ia dilarang memberitahu mimpi itu kepada sesiapapun, dan , dalam pekara ini, ia tidak di rugikan dengan mimpi itu sama sekali.

p/s : follow yee :D 

Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Happy New Year !

Assalamualaikum...
lepas sekian lama aku tak update,last2 update mase new year !hehe.
tahun ni agak special sikit lahh untuk aku ..bukan tok aku
jehh.. tok kawan2 ,sahabat2 ,kenalan2 n yg tak kenal
yang lahir tahun 1995 lahh takyahh gy skola dahh wuhhh..ingat !
our STUDENT WORLD IN HIGH SCHOOLL is over !
kejap2, highlight sikit yee 
STUDENT WORLD IN HIGH SCHOOL
jangan ingat lepas ni kita tak blaja pulak yehh .bak kata pepatah,
'biarlah belajar hingga ke negara china'
tapi aku tak nak ..aku nak blaja kat australia :P

macam biasalah ,,tahun baru azam baru lahhkann..
tapi azam aku yg tahun lepas pon ada yg tak tercapai lg..
cehh , tgk ayat tahun lepas macam dah lame je pulakk..
padahal baru jeh sehari masuk tahun baru..hehehe 
takpelahh,azam itu akan ku tunaikan tapi kene ada gak 
azam baru kann..baru semangat sikitt nak sambut tahun baru :p
oke2 , skang aku nak list kan azam tahun ni oke ?
korang tengok jehh , aku tengah semangat ni :D



1. Aku nak diet . Wish me luck :)
2. Aku nak cepat2 dapat lesen. sian mak aku..
3. Aku harap dpat result cemerlang SPM . Doakan yee :D
4. Aku nak jadi student psychology yg hebat :3
5. Aku nak berubah jd yg lebih baik ..
6. Aku nak dapat pointer gempak kat U :3
7. etc........ <3
                   
apa2 ponn.... Happy New Year ! 
usaha lebih yee nak capai azam korang :)

p/s : Tekan button follow yehh :D

                                                                          





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')