8 Lambang Cinta Dunia

Assalamualaikum ...

Untuk post kali ni aku nak kongsi pasal tempat2 lambang cinta dunia.
haaa , lepas ni siapa2 yang nak pergi jalan2 ke honeymoon ke boleh la
korang semua singgah tempat ni .lagi2 boleh dapat pengalaman kan ,
bak kata pepatah la senang cerita . 'luas perjalanan banyak pengalaman' .
ehh ,yekee ? macam salah jehh ,kata hentam kan ,hehe .haa ,apa2 jelah ,
tak berapa penting pun, muqadimah lebih2 je tuhh ,haha . 

Jabal Rahmah ( Arab Saudi)

cantik kan tempat ni :) seperti yg korang taw, Jabal Rahmah satu2nya bukit yang 
 ada kat Arafah. Jabal bermaksud 'bukit' manakala Rahmah bermaksud 'kasih syg'
dan Arafah pula 'mengenal'. Arafah selalu jadi sebutan sebab disini berlakunya 
peristiwa dalam sejarah permulaan tamadun manusia pertemuan pertama manusia
iaitu Adam dan Hawa setelah diturunkan dari Syurga :) Jabal Rahmah menjadi 
tempat wajib yg dikunjung oleh kita umat Islam yang menunaikan haji tok kenang 
perjuangan n pengorbanan Adam untuk mencari pasangan hidupnya,Hawa. 

Paris (Perancis)

aku tengok gamba eiffel tower tros teringat dekat sorang membe aku yg memng
nak sangat pergi ke paghihh ni ,haha ! Paris bukan PARIS HILTON diberi 
gelaran la ville Lumiere ( bandar berlampu/bercahaya ) adalah destinasi utama
pelancong dunia. Unik Paris ni kann tiap2 malam  Paris akan 'bermandikan' cahaya
lampu yg terang benderang tapi lek jehh tak sakit pon mata korang tuhh,haha .
Ramai org gelar Paris ni Kota Cinta .korang pelik arkk ?aku pun awal2 pelik
gak tapi baru tawu sebab Eiffel Tower yang dibina tuhh lambang cinta rakyat
dekat negara dorang . kita apa ehh ? KLCC mungkin,haha . Untuk pengetahuan
korang jugak menara Eiffel Tower bangunan yang tertinggi dekat Perancis 
digelar 'menara besi' sebab hampir binaan Eiffel Tower semua dari besi,takda
batu-bata pun . So , amacam ? nak honeymooan dekat sini ?hehe

Taj Mahal ( India )

korang penah dengar cerita pasal Taj Mahal ? tak penah ehh ?takpe, mai
sini ceq habaq mai naa . Taj Mahal yg terletak dekat Sungai Jumna hampir2
dengan Agra adalah makam yg dibina oleh Maharaja Shah Jahan macam
monumen peringatan laa untuk isterinya yg ketiga n paling dicintai Mumtaz. 
Bangunan ini dibina atas dasar cinta pada tahun 1632 dan siap pada 1648. 
Pada 1631, Maharaja Shah Jahan dilanda kesedihan sebab Mumtaz meninggal
demi melahirkan anak ke-14 mereka ! Sejak itu, Taj Mahal menjadi saksi cinta
dorang sampai harini berjuta2 pasangan bercinta menziarahi Taj Mahal untuk
menyelami rasa cinta <3 

Rumah Juliet ( Italy )

haa, korang pernah tengok tak cerita Romeo n Juliet yang Leonardo 
Dicaprio berlakon tuhh? best kan !!hehe .kalau korang nak tahu lebih mendalam
love story yang tragis ni ,korang kenelah  pergi kat sini :)  untuk pengetahun 
korang rumah Juliet dah ada sejak kurun ke-12  dan merupakan peninggalan
berharga. Dalam bahagian rumah ni ada tempat tidur n ruang bersolek .Antara
tarikan rumah ni kan balkoni dia nih seolah2 Juliet menunggu kedatangan Romeo
dan tembok rumah Juliet ada ratusan surat cinta luahan setiap hati pengunjung 
yang berkunjung ke rumah Juliet ni .syok kan ? haa , ni lagi satu .even kisah Romeo
n Juliet ni rekaan William Shakespeare, tapi ramai yang anggap kisah cinta dorang
cam setia laa .setia la sgt , Juliet mati Romeo bunuh diri . alaa2 macam 'I jump you jump'
hakhak :D tapi satu2 nya aku suka tuh letak surat cinta tu la.kalo aku gy aku pon
nak letak jugak .hohoho :p

Venice ( Italy )

Venice terletak di utara Itali .untuk pengetahuan korang jugak Venice jugak 
dikenali 'La Dominante', 'Serenissima', 'Bandar Raya Air', 'Bandar Raya 
Jambatan' n 'Bandar Raya Bercahaya'. Venice tediri 117 pulau2 kecik n 150
buah terusan. So , penduduk2 yg nak sebarang terusan2 ni kene lalu ikut 
jambatan. Antara satu tarikan Venice ni ialah bangunan2 klasik. alaa,mcm dekat
Malaysia A Famosa semua tu laa. Bandar2 yg terapung atas air jugak sering
digambarkan lambang agung cinta. Selain keindahan senibina bangunan yg ada
dekat situ, suasana bandar yang aman jugak jadi tarikan untuk pasangan 
berbulan madu . Tengok gambar pun rasa best jehh kan? tiba2 teringin pulak
nak pergi sana ,hahaha :3

Hawaii ( US )

siapa suka tengok Hawaii-five-o ?? haa ,kita tak se-geng .hehehe.
aku teringin nak tengok tapi slack cite tuhh dekat Astro jehh ,so
kissing goodbye je laa.huhuhu. Hawaii adalah salah sebuah negeri yang
membentuk Amerika Syarikat. Negeri ni terdiri drpd kepulauan Hawaii
yg merangkumi 2400km gugusan kepulauan n gunung berapi. Kalau 
korang tengok, Hawaii ni antara tempat best n romantik u... Dari pantai
yang bersih, pemandangan matahari terbenam yg cantik, gunung-ganang,
n bunga2 yg tumbuh meliar menjadi salh satu tempat pelancongan yang sering
dikunjungi. Pasangan  yg baru berkahwin mesti syok gila pergi dekat sini.
ehh ,tak semestinya pasangan berkahwin jee,family pun boleh pergi kann :)

Love Lock ( Korea Selatan )

Love Lock di ada dekat Seoul Tower di Korea Selatan .kalau korang
pergi dekat sini, banyak mangga yg terpasang sepanjang pagar dkt kaki
pergunungan ni..  Tradisi ni dipopularkan pada 1990-an n banyak giloss
pasangan kekasih tulis nama dorang  n kunci mangga tuh then kunci tuh
dibuang jauh2 . Menurut kepercayaan dorang tradisi ni dibuat agar cinta
dorang kekal abadi .tapi ingat kita umat Islam jgn pulak caye .kalu nak pergi
pun just untuk seronok2 jee :)  eh eh , Love Lock ni bukan ada dekat Korea
jehh tau, dekat Paris pon adee dekat jambatan Pont des Arts. 

Love Park ( US )

Love Park atau Taman Cinta terletak dekat kota Philadelphia, US . Love Park
dibangunkan pada 1965 n dirasmikan pada 1967. Apa yg menarik kat tempat 
ni kann, ada tulisan besar warna merah tulis LOVE nampak arkk gambar 
kat atas tuhh ?aduhh,kalo xnampak korang buta warna kot,hehe .gurau2 :)
so , setiap kali pasangan yg bercintan cintun ni mesti akan tangkap gambar dorang
bawah tulisan tuhh . ehh ,lagi satu benda menarik dekat sini bukan jehh perkataan
LOVE tu je taw , tapi ada jugak air pancut atau dikenali dengan nama glamoroussnye
'The Love Fountain' yang berubah2 warna iaitu pink,biru,hijau dan merah .
woww ! mesti lawa gila lagi2 bila malam2 :)

So ,korang nak pergi yang mana satuu ? Semestinya lah kita umat Islam wajibkan 
pergi yang first tuhh :) selain tuhh nak gy mana ?? kalau aku Hawaii kott.hehe :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Fan of Harry Potter

Assalamualaikum ...

Post kali ni aku nak buat statement yg aku peminat tegar movie series
Harry Potter and the Sorcerer's Stone sampailah Harry Potter and the
Deathly Hallows Part 2 .ramai cakap dekat aku mcm 'Harry Potter cite
dia dah habis laa,banyak lagi cite best nanti' .Memang banyak cite best lagi2
aku ni kan #kakimovie ,hehe .tapi aku tak tahu kenapa aku dengar jeh orang 
cakap perkataan Harry Potter,  Daniel Radcliffe , Rupert Grint and Emma Watson
mesti adrenaline aku naik .haa , budak yang ambil biologi tahu la kan . Pada 
pengetahuan aku la mengikut sorang kawan aku ni cakap dekat aku adrenaline ni
meningkat dalam badan bila kita tengah gembira,sedih,takut dan seumpamanya lah.
mcm sekarang ni lahh ,aku tengah semangat nihh ,hehe .alahh ,aku tahu sesape yang
peminat setia KPOP ni mesti excited bagai bila dengar Girls Generation ,Shinee , SuJu
etc .apa yang korang rasa bila denga semua tuh ,camtu jugak laa aku rasa bila
dengar perkataan Harry Potter <3 hehe .ehh ,tapi aku tak cakap tau aku tak minat
KPOP ,aku minat wuuuu~ lagi2 Girls Generation, Shinee and 2PM .jap2 , aku 
nak buat statement , Choi Minho heartthrob aku !! tapi dia dengan Yuri,hukhuk :'(
by the way aku ada dengar cerita ada sorang budak dekat Malaysia ada muka
serupa dengan Yoona nama dia Rabiatul Afifah .aku usha2 . budak skola lama aku 
rupanya .Dia sekolah dekat SMK Hillcrest . aku kenal dia cntu2 jehh .hmm ,aku tak
tahu laa .boleh laa seakan2 .tapi kesian sehh dekat dia ada yang bash2 dia ,lek lek .
nanti2 diam la mulut mereka2 tuh . 

*haa ?hmm,ada la siket2 .tapi sebelah kanan lagi ayu lahh.

tadi ada sorang kawan aku nama dia qarna dia usha blog aku taw .pastu aku suruh
dia tgk dekat gadget2 yang aku baru add tadi .aku ada add gadget Harry Potter
Spells .pastu qarna cakap 'Dah kau kenapa ni Hana ?kau nak belajar magic pulak 
ke?' aku dengar aku gelak2 jehh ,kihkihkih .tapi aku suka ,hekhek .tadi pon aku 
baru add gadget Harry Potter Daily .haha .alahh , korang layan jeh aku beberapa
hari ni ,akan datang aku buang gadget tuhh ahahaha . Korang tahu kan ada movie baru
yang Emma Watson berlakon cerita The Perks of Being a Wallflower adaptasi
dari novel .aku tahu pun sebab ada sorang membe aku nama dia Syahida Alis 
bagi tahu .bila aku denga jehh muka aku tros jadi macam ni ..

*hahaha ! ni metafora jeh nii :p

aku fan harry potter sampai sanggup kumpul cd dari first sampai akher dia ..
haa , siapa yang kumpul jugak jom jadi geng ,muahahaha :p
and aku ingat lagi aku ada beli buku sticker Harry Potter ,sampai sekarang
aku simpan ,nasib baik murah jehh .kalo mahal tak mungkin aku dapat,hokhok. :p
eh eh , aku nak jugak cakap aku pun minat Twilight :D. dah laa ,penat nak
type lagi tapi aku nak upload2 gamba jehh .malas nak tgk? takpela *buat muka sedih

*masa ni semua kecik2 n comel2 jehh :D

*Robert Pattinson dr Twilight pon ada berlakon dalam
cerita Harry Potter and the Goblet of Fire . :D

*Harry Potter yg ke-3 ni aku rasa yg paling handsome
sebab dia macam boyish-2 lagi,hekhek .gataii naa

*aku paling suka gambar ni <3
oke laaa ,, bye2 ! :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Anak Mazry :D


Assalamualaikum ...

siapa yang sama sekolah dengan aku dia tahulah sape orangnya,
nama bapak dia jarang ditemui ,hehehe ..lek lek ,jangan marah ~
nama atuk aku pun jarang ditemui , kita ni sepesen :D tapi kau ngan 
atin lagi sepesen ,hewhewhew ,paham kan maksud aku ??? 
huahahaha ! :D  oke ,nama panjang dia Nur Syafiqah Bt Mazry .
kitorang semua panggil dia pkaa jehh :) 0orangnya cun wohhh ,jangan
buat main :D nape aku nak update pasal dia ? sebab dia suruhh ,haha ..
 :p tak caye eh dia cun ? nahh , tgk gamba nii .


ni la orangnyee .cun arkk ? HOTSTUFF gemencheh wohh :D

ni aku dah start semangat nak cite pasal dia ni .kitorang kenal ni bukan
dengan cara yang baik laa sebenanye .maybe dia ok jela dengan aku ,tapi
aku kan suka judge book by its cover *ceh ceh ayat tak menahan :p aku awal2
tak suka kott dekat dia sebab aku ingat dia sombong ,dah laa muka ketat 
semacam jehh , menyampah aku tapi awal2 lahh .skang husband and wife 
gituu !!! huahaha :p nak taw sebab apa awal2 aku tak suka dia actually .
sebananye macam ni lokasi dia dekat dalam surau MRSM Gemencheh yang
dulu still takdoo air cond lagi lahh .aku tego dia sebab time tuh dia lipat tudung
ala2 gangsturr gituu .tapi aku pun satu kalo tudung aku elok takpelah jugak,haha

Aku : wehh ,nape kau lipat tudung mcm tu ?lipat la tudung mcm najwa ,lagi lawa kau
Pka : suka hati aku la ,drpd kau lipat tudung cmni2 (sambil tunjuk care aku lipat tdg)

sejak dari tuh laa aku cop aku tros tak suka dekat diaa , dia tego aku pun
aku buat donno jehh ..kejam kan :( zaman kecik2 wehh ,tak matang lagi ..
tapi kitorang start bebaik masa f2 sebab kitorang sma dorm
 :)  rapat gila kot masa tuhh .pkaa ,ingat lagitak benda2 gila yang kita buat
sama2 aku ,kau n aziera .tehehee :3 tapi aku palingrindu yang pergi makmal
malam2 tuh laa yg bajet berani tuhh !! hahaha .then kantoi pulak dengan LDP
afif,najib n the gang ..hohhohhoho :D wehh pkaa ,tetibe aku  rindu FITAWA :)
muahahaha . wehh , zaman yang drama dorm time f2 tuhh ingat takk :)


pkaa ,kau pepaham jeh laa . :D

*nih antara gamba2 buruk kitorang ,satu jehh boleh tunjuk ,
mana bolehh banyak2 ,jatuh saham pka :p hahaha , JK JK 

pka ni ponn ,jarang gila nak nampak dia nangis ,tak macam aku .suka nangis .
tapikan aku rasa masa aku f5 aku dah jarang nangis..huhuhu .
siapa yg dpt tgk pka nangis ni untungggg , live pulak tuhh ,hohoho :p
wehh pkaa , kau pandai . dah berjaya nanti jangan lupa aku taw ! :)
aku pun bila aku dah berjaya aku takkan lupakan kawan2 aku . especially mak 
aku lahh :) pkaa ,banyak sehh kau simpan rahsia aku :) jaga baik2 ,rahsia aku
jangan britaw kat org lain yehhh :D aku pun simpan rahsia kau ,hehehe :3 wehh ,
alang2 dah jiwang2 ni aku cakap je la yehh , thanks wehh jadi kawan aku selama ni :3
susah senang ada dengan aku :) banyak sebenanye aku nak cakap tapi malu ,kui3 ...
so aku kumpulkan quote2 ni untuk kau  :) 


 *pkaa ,aku cayakan kau taw :)

*nih harapan aku ,kih3 




*lastly from me :) pka , we are AMIGOS :D





Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')

Aslinda Ramli a.k.a LULU

Assalamualaikum ...

huhh,dah lama gila kot aku rasa aku aku tak update blog.
busy ?tak ada la busy sangattt .hmm , tak da mood la kott .
tapi hari ni aku dah ada mood balik :D sebab apa ? sebab aku
dah dapat buat signature dalam post aku ! wuuhuuuu ! semangat
pulak aku ,haha ! :D nampak tak signature aku ?tuhh haa dekat 
bawah hujung sebelah kanan tuh ,hehe .kalu tak dulu  aku guna cara
paling...hm aku tak tahu la nak guna ayat apa tapi aku dulu guna cara
setiap kali aku update post,aku akan upload skali gamba signature tuh
ke dalam post aku, sengal kan ?haha . tapi sekarang ni tak dahh . ada
sorang kawan aku ni ajar aku .. nama dia siapa ?tuh nampak tittle post 
ni ? nama dia Aslinda tapi kita orang semua panggil dia LULU jehh :D
tapi kan dia benci gila orang panggil dia Lin ,haha ! dia kata dia geli orang
panggil dia nama tuh ,kui3 :p dia ni comel orangnya ,ada lesung pipit gituu ~
sekali pandang woahh boleh melt2 gituu ,huahaha .ha lulu ,kau baca ni 
kembang kempis tak hidung kau ?muahaha . ni haa gambar dia yang aku
dapat curikkk ,ceh ceh :p


ni lahh dia ! haa comel kan ??kui3. linda ni pemalu sikit tak
suka amek gamba sorang2 ,nih pun aku terpaksa crop jeh
hahaha JK JK .beb ! jangan marah ! teheee~ :D

hmm, dia ni masok ke gemencheh masa f2 .masa f1 dia dekat MRSM Gerik ,
tak silap aku lahhh,eja pun aku main hentam je ,huhu .awal2 dia masuk dulu
pendiam sehh sampai aku pun segan2 nak tego dia .woahh ! aku segan ??
buat lawakk ,hahaha ! thenn dah lama lamaa tuhh dah okee :D masa f3 kita
semangat kelas kan ??ingat tak lulu ??huhu ..ingat time explorace uh,then kita
menang !! wehehehe .time tuh syok gila lahhh .haaa alang2 tuh aku nak upload
skali lahh gamba kelas 3!oh!3 2010 ...


sorry gamba tak clear :( 

then time f4 aku dengan Lulu ni dah tak sama kelas .aku kelas 406 ,dia
kelas 401 .aku amek akaun n dia amek bio .huhu .jarak habess ,muahaha :p
tapi takdir mendekatkan kami semuala *ayat tableh belahh,haha masa dalam 3
minggu before  habis exam SPM dia dipindahkan ke bilik B05 sama dengan 
aku,Tieyka Zoul,Timi,Tirah,Syieda Alis n Ummu .huhuhuhuuuuu~
malam belajar sama2 sampailahh hari terakhir paper bio .n aku kene stay lagi sehari
for paper Akaun .wuhhh ,banyak jugak yeh kenangan masa f5 :D
hmm ,akher sekali .doakan aku n kawan2 aku dapat result cemerlang
dalam SPM 2012 !!! Aminnn ! :D



Ya Allah,ampunilah dosa-dosaku :')